Astro Pi

Meningen er her at lave udforskning med en Astro PI.

  • Kan man dyrke kartofler på rumstationen ISS ?
  • Kan vi forudsige skovbrande på jorden fra ISS?

Astro PI er navnet på en mikrocomputer, der sidder oppe på ISS, for at skoleelever og gymnasieelever kan eksperimenterer med den, ved at sende programmer op som måler med den og tager billeder.

Elever formulere projektforslag, hvoraf nogle af dem bliver udtaget til konkurrencen 'mission space lab'. De vindende hold får muligheden for at afvikle deres programmer på den internationale rumstation ISS. Programmerne skal kunne køre 3 timer mens stationen rejser to gange rundt om jorden. Eleverne skal være fra lande, der med i European Space Agency ESA.

Den lidt specielle mikrocomputer er en Raspberry PI, og fordi den sidder deroppe kaldes den så en 'Astro PI'. Man kan købe den eller låne den via kontakter i European Space Education Resource Office (ESERO) dvs IT- eller Fysiklærerforeningen.

Men helt uden at have selve apparatet til rådighed, kan man lærer sig at programmere til den ved hjælp af hjemmesider, som linkes til her. Her kan man afprøve sit program direkte på siden og få afprøvet (emuleret) virkningen, brugeroplevelser og målinger med sensorer, der indledningsvis giver en viden om hvordan man kan bruge en Astro PI. Med den viden kan man finde på og udvikle ideer til projekter som for eksempel de nævnte med kartoflerdyrkning og skovbrande forudsigelser.

Man kommer så til at få brug for at eksperimentere hernede på jorden, for at få styr på eksperimenterne deroppe på ISS.

Interessante små afmålte ‘jordnære’ eksperimentelle vejledninger kan bruges til at danne grundlag for brugbar viden til ideudviklingen til eksperiementer. Eksperimenterne hernede gør dig også bedre til selve dit fag, informatik i samarbejde med andre fag, fysik for eksempel.

For eksempel varmelære, altså viden om vands varmekapacitet, fordampningsvarme og smeltevarme, biologi, naturgeografi og programmering af computeren til analyse af billeder, er interessant at vide noget om her. Man kan søge mange svar på med mange niveauer af sværhed her. Alt sammen med det i baghovedet, at man kan bruge det til at finde på og analysere eksperimenter på rumstationen ISS. Vedlagt materiale linket til, indeholder introduktion og arbejdsopgaver til analyserne og udviklingen af eksperimenter kommer tilsammen omkring mange læringsmål i informationsteknologi / informatik faget og i for eksempel fysikfaget eller biologi.

FilnavnFiltypeStørrelse
AstroPiKursus2021.pptxNo description1.34 MBInfo
Astro Pi samlet 1.2PDF document1.54 MBInfo
Astro Pi undervisningsmaterialePDF document1.55 MBInfo
Astro Pi Undervisningsmateriale 1,3.pdfPDF document1.56 MBInfo
ESERODenmark.pngPNG image data7.54 kBInfo
PythonfilerogBilleder 1.2Zip archive data427.61 kBInfo
pythonFilerOgBilleder.zipZip archive data13.01 MBInfo

Astro Pi undervisningsmaterialet, docx
Python filer


ESERODenmark.png

Forfattere
Mads Peter H. Steenstrup, Rysensteen Gymnasium og Rune Klarskov Jensen , Nærum Gymnasium.


Kommentarer & Spørgsmål

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License