Astro Pi, dataopsamling og udforskning på den Internationale Rumstation, ISS.
Kursusudbyder: It-lærerforeningen, Esero – European Space Education Office & ESA – European Space Agency.
Eksperimenter i noget nær vægtløs tilstand, flyvende med 7,66km/s og oplevende solopgang hvert 90. minut. Det, og et unikt perspektiv på vores klode er noget, som astronauterne på den internationale rumstation, ISS, oplever. Med ESAs Astro-Pi konkurrence er det muligt for europæiske skoleelever selv at designe eksperimenter til ISS. Eleverne kan lave eksperimenter med mange sensorer og måle alt fra magnetiske ændringer og acceleration til tryk og temperatur. De kan undersøge forholdene på Jorden gennem kamera som peger ned mod planeten eller i selve rumstationen. Målingerne bliver foretaget at to Raspberry Pi computere og det er eleverne selv som designer eksperimenterne, programmere hvordan de skal udføres og laver databehandlingen. Når eksperimenter skal udføres af en computer kræver det godt styr på sin naturvidenskabelige metode og en god forståelse for de eksperimenter man sætter en til at udføre. Arbejdet skærper derfor ikke kun elevernes innovative evner, men også deres forståelse for udførsel af eksperimenter og kalibrering af udstyr.
ESAs mission space lab side kan ses her, https://astro-pi.org/mission-space-lab/
Efter kurset er du i en situation, hvor du:
- Er klædt på til innovation i International science konkurrence.
- Kender Astro-PI med Raspberry Pi microcomputer.
- Kan undervise i dataopsamling og programmering.
- Har udviklet space grade kompetencer.
Kurset fokusere på den Europæiske rumfartsorganisations konkurrence Astro Pi, mission spacelab, hvor dataopsamling foregår på den internationale rumstation, ISS. Bliv klædt på til at køre et undervisningsforløb hvor programmering og naturvidenskab er helt centralt. Eleverne udvikler projekter i international konkurrence og bliver trænet i at være innovative med fokus på kreativitet, målbarhed og forståelse for tekniske kravspecifikationer. Programmeringsproget er python, som også kan bruges på micro bit og til simuleringer i forbindelse med Computational Thinking.
Kurset foregår i to spor:
- Spor 1 hvor formålet er det basale dataopsamling og blive bekendt med en Raspberry Pi microcomputer. Der kræves ingen forudgående programmeringserfaring
- Spor 2 til dem som har prøvet Astro-Pi før hvor vi fokusere på billedbehandling og machine learning, i et setup som kan bruges til undervisning.
Raspberry Pi kan generelt bruges til dataopsamling i mange forskellige eksperimenter og kompetencerne begrænser sig ikke til rene rummissioner. I forbindelse med Fysikfaget specielle fokus på rumfysik i året 2021-2022 vil det være oplagt at lade eleverne eksperimentere om bord på ISS.
Vi arbejder os gennem øvelsesvejledninger som kan bruges direkte med elever.
I kan se mere på den officielle Astro Pi hjemmeside er Astro-pi.org.
Materiale fra kurset 2022, opdateret til 2023 kurset, findes her iftek.dk/astro-pi
Program
Dagens program består af korte workshops om følgende forløb:
- Introduktion til Astro Pi konkurrencen med oplæg fra tidligere elever som fik deres eksperiment op på ISS.
- Introduktion til programmering af Astro Pi med virtuel programmering. Det hele foregår online og er tilrettelagt efter Use, Modify, Create filosofien.
- Introduktion til selve Astro Pi computeren med opsætning “Fra livløs boks til fuldt fungerende microcomputer”.
- Dataopsamling med Astro Pi.
- Oplæg om billedbehandling.
Spor to kommer I højere grad an på deltagerne, men målet er at få styr på at bruge kameraet på Astro Pi og bruge det til live databehandling. Hvis lysten er til det kigger vi på simple machine learnings løsninger.
Praktisk
- Målgruppe: Først og fremmest i undervisere i gymnasiefagene Informatik og Fysik, men også andre naturvidenskabelige undervisere er velkomne. Undervisere i naturvidenskabelige fag i folkeskolen er også velkomne.
- Tid: En dag i marts 2024
- Sted: Følger senere
- Adresse: Følger senere
- Pris: Gratis.
Udstyr
Det vil være muligt at låne Astro Pi kits under kurset, men hvis man selv vil have en med så er der en liste med hardware her.
- Raspberry Pi 4
- Sense HAT
- Camera Module (if necessary for your experiment)
- passive infrared (PIR) motion sensor (if necessary for your experiment)
- Coral TPU (if necessary for your experiment), machine leaning modul som ofte godt kan undværes.
Hvis jeres elever går videre fra runde 1 vil du få tilsendt Astro Pi kits fra ESA.
Tilmelding
Tilmeld dig her: Tilmeldingsform
Tilmeldingsfrist: 1.September
