Selvorganisering Med SmartPhone

Hvad kan jeg med lokationstjenester?
Smartphones er blevet allemandseje. Det betyder fx at vi let kan, vha. GPS, se hvor vi befinder os på et kort, eller bruge telefonen som et navigationsapparat.

Men smartphones med GPS giver ikke bare muligheder direkte på mobilen. Med en internetforbindelse kan lokationen lige pludselig:
Indgå som en parameter i dine søgninger, så du får resultater for ting der er i nærheden: Google Local
Blive rapporteret hemmelig til efterretningstjenesten: artikel om NSA
Deles med vennerne: foursquare.com
Bruges af tyve til at se hvornår dit hus står tomt: pleaserobme.com
Gøre det muligt at finde folk i lokalområdet med samme interesser som dig: grindr.com

I følgende projektforløb ser vi på hvordan lokationsdata fra smartphones kan danne grund for hjemmelavede multiplayer spil og andre lokationstjenester. Dette udforskes igennem projektet ved navn StudentPaths.

StudentPaths er en kodebase i Java, der gør det muligt for de studerende at skrive et sæt spilleregler der bliver udført på de studerendes egne lokationsdata. Koden udvikles i Eclipse, som er det mest populære udviklingsmiljø til bl.a. Java. Udvikling i sproget Java kræver at JDK (Java-JDK) installeres på computeren.
StudentPaths gør desuden brug af servicen OpenPaths.cc som er en åben, gratis tjeneste udbudt af New York Times til at håndtere lokation fra mobilen og downloade en lokationshistorik til egen brug. Se mere om opbygningen af StudentPaths funktionaliteten i undervisningsslides:
undervisnings-slides

Til brug i undervisning / projekt med StudentPaths er der udformet guides til at komme i gang, som alle kan findes i resourcepakken (hentes nederst på siden), og herunder findes også tidl. brugte undervisningsslides samt relevante værktøjer. Koden er kommenteret flere steder hvor det er relevant, og det kan med fordel læses for en forståelse af hvordan det virker samt metoderne der er til rådighed.

Guides til den studerende:
OpenPaths opsætning
Eclipse opsætning
Eksportering af data til Excel

Guides til underviseren:
OpenPaths opsætning

StudentPaths koden:
Zip fil med StudentPaths v1.0 koden (se Eclipse opsætning guide for importering af koden i Eclipse).

Til inspiration er her de (redigerede) undervisningsslides der er blevet brugt i forløbet, første gang projektet er blevet kørt på Langkær gymnasium:
undervisnings-slides

itouchmap.com
Er et nyttigt værktøj til at finde lokationer, til brug i koden. Hjemmesiden kan vise lat og long for der hvor man trykker på kortet, og det kan kopieres direkte ind i koden, fx til brug i oprettelsen af et Location objekt.

Download pakke med kode og guides:
StudentPaths.zip

Erfaringer fra undervisningsforløb:
StudentPaths er blevet brugt i et undervisningsforløb i efteråret 2013 på Langkær Gymnasium, Aarhus. Det underviste hold var på 10 elever og der blev givet løbende vejledning og hjælp fra tre undervisere. Det kræves at underviseren har kendskab til Java.
De studerende havde tideligere prøvet kræfter med Java til programmering af LEGO-robotter, men fandt dog stadig StudentPaths udfordrende. Undervisningen fungerede som et kort projektforløb på 4 uger, hvor de studerende blev opdelt i grupper og hver gruppe skulle finde på en idé til et sæt spilleregler og implementere disse. Det krævede tæt vejledning fra underviser at føre eleverne igennem et så hurtigt forløb og frem til et mål hvor der kunne fremvises forskellige spil - og det er derfor vigtigt at underviseren forstår koden på forhånd.

Fokuspunkter:
- 3-lagsmodellen
- Datalaget
- Klient eller server
- Sikkerhed
- Overvågning
- Hvad er en lokation?
- Selvorganisering og simulering heraf
- app til smartphone

Forfattere
Niels Henrik Würtz, Langkaer Gymnasium
Tobias Fjelsted Alrøe CS, AU
Jesper Lysgaard Rasmussen CS, AU

Kommentarer & Spørgsmål

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 License